حجتالاسلام پیروزمند ادامه داد: روش تولید دانش عمیقترین سطح تکنولوژی را شامل میشود؛ زیرا بنیاد دو سطح دیگر است. خود دانش به شیوهای روشمند تولید میشود که سیستم را طراحی میکند و در نهایت این سیستم به تولید محصول مصرفی میانجامد.
به گفته وی در این فرایند یک بده بستان پایان ناپذیر بین علم و تکنولوژی وجود دارد؛ بدین معنا که محصول سطح اول تکنولوژی امکان سطح دوم را عملی میکند و محصول سطح دوم امکان میدهد که سطح سوم تکنولوژی را ایجاد شود.
قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم با بیان اینکه این فرایند، رابطه فرهنگ و تکنولوژی به خوبی خود را نشان میدهد، گفت: دانش در یک نگاه کلان بر یک نظام فرهنگی و اهداف آرمانی استوار است که بشر در تولید علم آن را دنبال میکند که این همان فرهنگ حاکم بر علم است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر بشر به دنبال طراحی سیستم بر مبنای سبک زندگی پذیرفته شده است؛ لذا محصولاتی را تولید میکند که پاسخگوی نیازهای خاص او در همان سبک زندگی باشد که این امر باعث می شود نوع خاصی از ابزار تولید ایجاد شود.
حجتالاسلام پیروزمند اظهار کرد: همه اینها چه طرحها و سیستمها و ابزار تولید که سطوح مختلف تکنولوژی را شامل میشوند همه به شدن اموری فرهنگی و ارزشی هستند. همه سطوح فرهنگی از یک سو به عوامل فرهنگی و از سوی دیگر به محصولات تولیدی توجه دارند؛ در این معنا ابزار تولید نقش واسطه را میان فرهنگ و محصولات تکنولوژیک بازی میکنند.
وی در ادامه گفت: بنابراین فرهنگ به شدت بر تکنولوژی موثر است و تکنولوژی هم فرهنگ را دستخوش تغییر قرار میدهد. تولید تکنولوژی تحت تاثیر فرهنگ خاصی قرار دارد و اساسا تکنولوژی یک کار ویژه اصلی دارد که آن هم در حوزه فرهنگ رقم میخورد.